Πρόκειται για το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και αρκετά μακριά απ’ τα υπόλοιπα. Βρίσκεται βόρεια της Αμοργού και απέχει από το λιμάνι της Αιγιάλης 14 μίλια. Έχει έκταση 13 τ.χλμ. και 110 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με την αλιεία και την κτηνοτροφία. Το όνομα του νησιού διατηρείται από τους αρχαίους χρόνους.

Τα χωριά του νησιού

Ο Σταυρός, λιμάνι και πρωτεύουσα, βρίσκεται στο νότιο μέρος της Δονούσας και είναι απάνεμο από τους βοριάδες. Εδώ θα βρείτε μία από τις ωραιότερες παραλίες και αν έχετε σκάφος μπορείτε να αράξετε στον μικρότερο μόλο δεξιά. Στον Σταυρό θα βρείτε τα πάντα από ταβέρνες, mini market, φούρνους, καφετέριες, bar και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα άλλα χωριά είναι η Καλοταρίτισσα με το γραφικό της ταβερνάκι, ο Τρούλος, η Μεσσαριά και το Μερσίνι. Ένας κεντρικός δρόμος ενώνει αυτά τα χωριά μεταξύ τους. Για μπάνιο θα μαγευτείτε από τις αμμώδεις πανέμορφες παραλίες-όρμους του Κέδρου και του Λιβαδιού. Στο βυθό του Κέδρου διακρίνεται το ναυάγιο ενός Γερμανικού πλοίου το οποίο βυθίστηκε από τους συμμάχους κατά τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Δονούσα είναι ένας μικρός παράδεισος για αυτούς που θέλουν να χαρούν τη φύση με ηρεμία, μπάνιο και θάλασσα.

Κατά την παραμονή σας στο νησί μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη Σπηλιά του Τοίχου που βρίσκεται ΒΔ του νησιού, τα απομεινάρια των γεωμετρικών οικισμών που δηλώνουν την κατοίκηση του νησιού από τότε και τις εκκλησίες του Τίμιου Σταυρού, της Παναγιάς και του Αγ. Ιωάννη.

Πανηγύρια

Τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο νησί καθώς και στα μέσα Σεπτεμβρίου, του Σταυρού.

Φαγητό

Για φαγητό προτιμήστε οπωσδήποτε καβουρμά, πατατάτο, γεμιστό κατσίκι με ρύζι και φεύγοντας πάρτε μαζί σας αξιαλομυζήθρα και παστέλι.

 

Αφήστε μια απάντηση