Η ιστορία της καριόκας ξεκίνησε περίπου το 1926 στην Ξάνθη. Με βασικά συστατικά το παντεσπάνι, τα καρύδια και τα διαφορετικά είδη σοκολάτας που την απαρτίζουν, δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Παπαπαρασκευά και εκείνος την έκανε γνωστή πανελλαδικά. Το όνομά της πηγάζει από το σοκολατί χρώμα που έχουν οι κάτοικοι του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, καθώς όλοι όσοι σχετίζονται με την πόλη, φέρουν την ονομασία Cariocas.

Οι καριόκες είναι γλύκισμα που προσφέρεται στις γιορτές ως κέρασμα και μετά από 90 σχεδόν χρόνια παραμένει δημοφιλές και αγαπημένο. 

Προετοιμασία: 1 ώρα Αναμονή Στο ψυγείο: όλο το βράδυ 
Αναμονή για την επικάλυψη: 5 - 6 ώρες Μερίδες: 45-50

ΥΛΙΚΑ

Για τις καριόκες

100 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο

100 γρ. «υποβρύχιο» με γεύση βανίλια

1 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο

150 γρ. τριμμένη φρυγανιά 

200 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σκόνη

1 κουτ. σούπας κακάο, σε σκόνη

½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη

½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη

Για το σιρόπι

100 ml νερό

½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

1 κουτ. σούπας κονιάκ (ή σκούρο ρούμι)

Για την επικάλυψη

600 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό)

Δείτε την διαδικασία για την συνταγή με ένα κλικ εδώ:  https://dinanikolaou.gr/kariokes/

Comments are closed.