Η Σαρακοστή, που ξεκινάει με την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί έως την Κυριακή του Πάσχα, είναι περίοδος νηστείας. Αποφεύγεται η κατανάλωση κρεάτων, γαλακτοκομικών, αλλά και ψαριών, με μόνες εξαιρέσεις τη γιορτή του Ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων.
Η κατανάλωση του παστού μπακαλιάρου καθιερώθηκε από τους ανθρώπους της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα φρέσκα ψάρια, όπως οι νησιώτες. Η σκορδαλιά ήρθε να συμπληρώσει το παστό ψάρι, ίσως γιατί το πολύ σκόρδο μπορεί να φέρει ισορροπία στην πίεση, αφού το αλάτι είναι αρκετό.
Προετοιμασία: 30΄ Αναμονή για ξαλμύρισμα: 24 - 48 ώρες Μαγείρεμα:20΄ Μερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ
Για τον μπακαλιάρο 1½ κιλό παστός μπακαλιάρος, κατά προτίμηση φιλεταρισμένος, κομμένος σε μέτρια κομμάτια-μερίδες άφθονο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 φλιτζάνια μπίρα ή σόδα (το αναψυκτικό) 2 κουταλιές ελαιόλαδο 2 κουταλιές ούζο
Για τη σκορδαλιά ½ φραντζόλα ψωμί, κατά προτίμηση λευκό και μπαγιάτικο (2 – 3 ημερών) μερικές σκελίδες σκόρδου, όσες θέλετε ανάλογα με το πόσο δυνατή θέλετε τη σκορδαλιά, ψιλοκομμένες 4 κουταλιές ξίδι από λευκό κρασί 200 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής με ένα κλικ εδώ
https://dinanikolaou.gr/bakaliaros-skordalia-gia-tin-25-martiou/