Η Σαρακοστή, που ξεκινάει με την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί έως την Κυριακή του Πάσχα, είναι περίοδος νηστείας. Αποφεύγεται η κατανάλωση κρεάτων, γαλακτοκομικών, αλλά και ψαριών, με μόνες εξαιρέσεις τη γιορτή του Ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων.

Η κατανάλωση του παστού μπακαλιάρου καθιερώθηκε από τους ανθρώπους της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα φρέσκα ψάρια, όπως οι νησιώτες. Η σκορδαλιά ήρθε να συμπληρώσει το παστό ψάρι, ίσως γιατί το πολύ σκόρδο μπορεί να φέρει ισορροπία στην πίεση, αφού το αλάτι είναι αρκετό.

 

Προετοιμασία: 30΄ 

Αναμονή για ξαλμύρισμα: 24 - 48 ώρες 

Μαγείρεμα:20΄

Μερίδες: 4

ΥΛΙΚΑ

Για τον μπακαλιάρο

1½ κιλό παστός μπακαλιάρος, κατά προτίμηση φιλεταρισμένος, κομμένος σε μέτρια κομμάτια-μερίδες 

άφθονο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φλιτζάνια μπίρα ή σόδα (το αναψυκτικό)

2 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές ούζο
Για τη σκορδαλιά

½ φραντζόλα ψωμί, κατά προτίμηση λευκό και μπαγιάτικο (2 – 3 ημερών)

μερικές σκελίδες σκόρδου, όσες θέλετε ανάλογα με το πόσο δυνατή θέλετε τη σκορδαλιά, ψιλοκομμένες

4 κουταλιές ξίδι από λευκό κρασί

200 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής με ένα κλικ εδώ

https://dinanikolaou.gr/bakaliaros-skordalia-gia-tin-25-martiou/

Comments are closed.