Το Grec Voyage υποδέχεται τον nomad chef Ανδρέα Λαγό, ο οποίος μας παρουσιάζει το tagathon, μια έμπνευση από το ιδεώδες του Επικούρειου Αγαθού. Ένα e-shop που σκοπό έχει να αναδείξει τον ανεκτίμητο κόσμο των ελληνικών ποιοτικών αγαθών, την αυθεντική πρώτη ύλη και ταυτόχρονα να μυήσει τους ανθρώπους σε μία κουλτούρα γεύσης, ευδαιμονίας και υγιεινής ζωής.

Ο Ανδρέας Λαγός λατρεύει το καλό, ελληνικό και απλό φαγητό. Το ίδιο και η φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τη συλλογή των μοναδικών κουτιών του Tagathon. Τα πιο εκλεκτά προϊόντα, σε συνδυασμό με τις επιλεγμένες συνταγές, σας επιφυλάσσουν κάθε μέρα ένα συναρπαστικό γαστρονομικό ταξίδι στην ελληνική γη. Σε μια εποχή που όλοι έχουμε την ανάγκη να συναντήσουμε τους αγαπημένους μας και να συζητήσουμε, να ονειρευτούμε και να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, το Tagathon μάς προσφέρει τα πιο ωραία boxes για αξέχαστα τραπέζια.

 

 

Είσαι από τους chef που δεν αρκέστηκαν σε μια επαγγελματική κουζίνα, αλλά επέλεξες να γίνεις νομάς, «Nomad Chef». Επέλεξες να ταξιδεύεις και να γνωρίζεις τις κουζίνες των ανθρώπων. Πώς αντιλαμβάνεται ο κόσμος τη nomad φιλοσοφία σου; 

Η ανάγκη μου για αναζήτηση και εξέλιξη, με οδήγησε να «ταξιδέψω» έξω από τα στενά όρια της κουζίνας ενός εστιατορίου και δημιούργησα δική μου φιλοσοφία για τη μαγειρική και το φαγητό. Έτσι, γεννήθηκε το concept «Nomad by Andreas Lagos». Η Nomad φιλοσοφία μου με ταξιδεύει έξω από τα όρια της κουζίνας ενός εστιατορίου. Είμαι ένας άνθρωπος «περιπλανώμενος», μου αρέσει η περιπέτεια, η ανακάλυψη και η δημιουργία νέων γεύσεων. Η επιλογή μου να μη βρίσκομαι συνέχεια στον ίδιο χώρο, με βοηθάει να εξελιχθώ και με κάνει ευτυχισμένο. Με αφήνει να «μπαίνω σε σπίτια άλλων», να «μαγειρεύω» τις προσωπικές στιγμές μιας παρέας, επικοινωνώντας τη φιλοσοφία και την ιεροτελεστία της γεύσης σε όσους την αναζητούν.

Έχεις ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχεις γνωρίσει την γαστρονομία πολλών χωρών. Μπορεί η γαστρονομική κουλτούρα της Ελλάδας να επεκταθεί σε παγκόσμια κλίμακα; 

Βεβαίως και μπορεί, έχει εξαιρετικές πρώτες ύλες και εξαιρετικούς συναδέλφους, που μπορούν να προωθήσουν την κουλτούρα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Όμως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρχει οργάνωση και θέληση και μία κοινή αντιμετώπιση και πίστη σε αυτό τον στόχο.

Οι επιρροές που δέχεσαι ή οι επιλογές σου παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της δουλειάς σου; 

Η εξέλιξη είναι μέρος της φιλοσοφίας της ζωής μου. Χωρίς αυτό, δεν θα μπορούσα να προχωρήσω όλα αυτά τα χρόνια. Συνεχώς ψάχνομαι για νέα πράγματα, για νέα δεδομένα, για νέες τάσεις και τις προσαρμόζω στα δεδομένα της κάθε εποχής. Μία έμπρακτη εξέλιξη είναι και η δημιουργία του Tagathon σε μία τόσο δύσκολη περίοδο. Γιατί πιστεύω πως ακόμα και μέσα από τις δυσκολίες βγαίνει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι επαγγελματίες της εστίασης και οι chef εντάσσουν την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα στα μενού των εστιατορίων, αλλά με μια πιο μοντέρνα εκδοχή. Πιστεύεις ότι η ελληνική κουζίνα επιδέχεται αλλαγές ή πρέπει να μένει ατόφια; 

Τα πάντα επιδέχονται αλλαγές και διορθώσεις, αρκεί η βάση να μείνει η ίδια. Οι άνθρωποι εξελίσσονται, οι συνθήκες αλλάζουν, οι επιλογές των ανθρώπων αλλάζουν, οπότε και η Ελληνική κουζίνα δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη. Χρειάζεται να συμβαδίζει με τις εξελίξεις, χωρίς να χάνει την ταυτότητά της.

Αρχές Μαρτίου δημιούργησες ένα site που τιμά τη γαστρονομία της Ελλάδας, το Tagathon. Πες μας δυο λόγια για το νέο σου εγχείρημα.

Μεγαλώνοντας σε μια αγροτική οικογένεια της Σάμου, έμαθα από πολύ νωρίς να εκτιμώ την αγνή πρώτη ύλη και να ξεχωρίζω την καλύτερη ποιότητα. Από μικρός, έμαθα να συμμερίζομαι την άποψη των μεγαλύτερων, που θεωρούσαν εξαιρετικά προϊόντα το ελαιόλαδο, το κρασί, τα βότανα, τα φρούτα και τα λαχανικά του τόπου μου. Μέσα από τον επαγγελματικό δρόμο που επέλεξα, θεωρώ καθήκον και τιμή μου ταυτόχρονα, να αναδείξω τα ποιοτικότερα ελληνικά προϊόντα και να μοιραστώ το ίδιο όραμα με τους πιο αξιόλογους παραγωγούς. Κοινός μας στόχος είναι να φθάσει το ελληνικό προϊόν στα χέρια όσων θέλουν να το δοκιμάσουν, στην ιδανική εκδοχή του. Η ίδια η πρώτη ύλη μού έμαθε τι σημαίνει Αγάπη και αυτή η Αγάπη είναι το δικό μου κίνητρο για να στηρίξω τα ελληνικά προϊόντα, το “Αγαθόν” του Επίκουρου, που σημαίνει λαχτάρα για το ταξίδι, έμπνευση, εξερεύνηση, υγιεινή διατροφή και εκλεκτή, αγνή γεύση. Αγάπη για τη δημιουργία, πάθος για την Ελλάδα.

Τι σημαίνει tagathon;

Tagathon σημαίνει Ελλάδα. Ταξίδι στη μνήμη, στον χρόνο, στην απόλαυση, στη χαρά, στην ευδαιμονία, στην ευτυχία. Κάθε επιλογή σε βοηθά να μυηθείς και να υποστηρίξεις την Ελλάδα, να γνωρίσεις τη μοναδική της φύση και τα έργα των ανθρώπων της.

Το tagathon είναι μια πρόσκληση από εμένα προς όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να δώσουμε όλοι μαζί στα ελληνικά προϊόντα τη θέση που τους αξίζει. Μια θέση στην κορυφή.

Με ποιο κριτήριο επέλεξες τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεσαι στο νέο σου project;

Αισθάνομαι μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη σωστή αξιοποίηση της πρώτης ύλης, που απλόχερα χαρίζει η Μάνα Γη. Έχοντας μεγαλώσει σε αγροτική οικογένεια, μπορώ να κατανοήσω την προσπάθεια, τις δυσκολίες, τον αγώνα αλλά και τη χαρά και την ικανοποίηση που πηγάζουν από τον πρωτογενή τομέα, προκειμένου όλοι εμείς να μπορούμε να απολαύσουμε το καλύτερο στη διατροφή μας.

Αναζητώντας την καλύτερη πρώτη ύλη και τους ικανότερους παραγωγούς, ταξιδεύω σε όλη την Ελλάδα, αναζητώντας το ιδανικό προϊόν που σας προτείνω μέσα από το tagathon, το οποίο στην ουσία είναι μια κοινότητα, όπου συμμετέχουν οι πιο άξιοι μιας νεότερης τοπικής παραγωγής. Ευχαριστώ από καρδιάς κάθε παραγωγό που εμπιστεύτηκε τα προϊόντα του στο tagathon. Γιατί tagathon είναι η Ελλάδα που αξίζει όλοι να γνωρίσουμε, να αγαπήσουμε και να υποστηρίξουμε.

Το φαγητό έχει σπουδαία θέση στη ζωή των ανθρώπων από τα αρχαία χρόνια, καθώς μας συντροφεύει σε χαρές και λύπες και πάντα το μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας.  Σε μια νέα και τόσο διαφορετική εποχή, όπως αυτή που διανύουμε, πιστεύεις ότι ο Έλληνας θα συνεχίσει αυτή την παράδοση;

Πιστεύω όντως πως είναι ίσως από τις καλύτερες και αυθεντικότερες παραδόσεις που αντιπροσωπεύει η Ελλάδα με τα ήθη και τα έθιμά της. Το φαγητό ενώνει τους ανθρώπους, τις οικογένειες, τους φίλους και τους φέρνει κοντά και στα καλά και στα άσχημα. Στόχος μου πάντα ήταν και είναι με την μαγειρική μου να ενώνω τους ανθρώπους και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δημιούργησα το tagathon. Προσπαθώντας να τους ενώσω, ακόμα και όταν δεν έχω την δική μου φυσική παρουσία. Ζούμε και δραστηριοποιούμαστε σε ένα πλαίσιο παγκόσμιο, το οποίο αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Οι προτάσεις του tagathon είναι προτάσεις για παρέα, για συνύπαρξη. Πώς μπορεί κανείς εξάλλου να πιει – για παράδειγμα – μόνος του τσιπουράκι με όλα τα συνοδευτικά καλούδια που προτείνεις; Πιστεύεις ότι στη βάση της πυραμίδας μιας σωστής διατροφής είναι η παρέα, η συνύπαρξη;

Η βάση της ζωής είναι η παρέα, οι φίλοι, η οικογένεια. Το έχεις καταλάβει εξαιρετικά καλά το νόημα του tagathon. Το tagathon, όπως σου είπα, ενώνει τους ανθρώπους, αλλά κρατάει και παρέα σε ανθρώπους που θέλουν να απολαύσουν την ποιότητα στη ζωή τους. Που πιστεύουν πως αξίζουν τα καλύτερα και αυτά τα καλύτερα επιλέγουν να τα απολαμβάνουν, αλλά και τα προσφέρουν στους ίδιους και στους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Πώς φαντάζεσαι τον κόσμο μετά την πανδημία; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν αρθούν οι περιορισμοί;

Δεν χρειάζομαι να τον φανταστώ, τον βλέπω, τον αισθάνομαι, τον ζω. Είναι μία δύσκολη στιγμή, απρόσμενη, που έχει αλλάξει τη ροή όλου του κόσμου. Ζούμε και θα ζήσουμε ακόμα πιο δύσκολες στιγμές. Αλλά έχω εμπιστοσύνη στην καλοσύνη, στην πίστη, στις αξίες των Ελλήνων και πιστεύω πως σε συνδυασμό με την επιμονή και υπομονή, όλοι μας θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Αισθάνομαι πως θα υπάρχουν πολλές απώλειες – και έχουν υπάρξει βεβαίως – αλλά πρέπει να κοιτάμε το μέλλον και με γνώση και διάθεση θα το ξαναχτίσουμε όπως επιθυμούμε, μόνο αν έχουμε γερές βάσεις σεβασμού και αγάπης μεταξύ μας.

www.tagathon.com
Τηλ: 2110170752
Email: info@tagathon.com