ΓαστρονομιαΠροσωπα

Alex Pavlov: Ένας αχόρταγος μαθητής της τέχνης του!

Τον Alex Pavlov τον γνώρισα πέρυσι στα γενέθλια μου. Μέχρι τότε είχα ακούσει από φίλους για τις εξαιρετικές γεύσεις των γλυκών του στο Pavlov΄s Lab. Επικοινώνησα μαζί του προκειμένου να μιλήσουμε για την παραγγελία της τούρτας μου. Αμέσως μου δημιούργησε την εντύπωση ενός πανέξυπνου ανθρώπου, σωστά οργανωμένου επιχειρηματία με άποψη αλλά κυρίως αγάπη και ενδιαφέρον για τον πελάτη. Με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν οι άνθρωποι όταν εκτός από επιχειρηματίες παραμένουν άνθρωποι.  Η επιβεβαίωση των προτάσεών του καδραρίστηκε στα ικανοποιημένα πρόσωπα των καλεσμένων μου.

Από τότε που το “Grec Voyage” ξεκίνησε να υπάρχει σαν ιδέα, ο Alex Pavlov ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που ήθελα να φιλοξενήσουμε, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από αυτές τις ξεχωριστές δημιουργίες.

Αλέξανδρε είσαι ο δημιουργός που κρύβεται πίσω από το γνωστό σε όλους Pavlov΄s Lab. Πες μας δυο λόγια για εσένα ;

Ομολογώ πως δυσκολεύτηκα πολύ να βρω απάντηση σε αυτήν τη φαινομενικά τόσο απλή ερώτηση! Κατέληξα όμως στο εξής: θα είμαι για πάντα ένας αχόρταγος μαθητής της τέχνης μου!

Η ζαχαροπλαστική είναι και τέχνη και τεχνική. Σε ποιο από τα δύο θα έδινες το προβάδισμα αν τεθεί ένα τέτοιο δίλημμα;

Φυσικά στην τέχνη! Η τέχνη περιλαμβάνει την τεχνική, ενώ η τεχνική έχει δημιουργηθεί για να υπηρετεί την τέχνη!

Πολλοί ζαχαροπλάστες αλλοιώνουν την ποιότητα και θυσιάζουν τη γεύση για χάρη της εμφάνισης. Δημιουργούν «έργα τέχνης» δίχως γεύση. Τι είναι αυτό που όταν ξεκινάς να δημιουργείς τα γλυκά σου μένει αδιαπραγμάτευτο για εσένα;

Πιστεύω, ότι τίποτα δε θα με απογοήτευε περισσότερο από ένα γλυκό που φαίνεται απολαυστικό και μετά την πρώτη μπουκιά θα διαπίστωνα ότι δεν είναι! Στο Pavlov’s Lab φτιάχνουμε γλυκά, όχι γλυπτά και σε καμία περίπτωση δε διαπραγματευόμαστε τις σωστές πρώτες ύλες και τη γεύση. Αφού λοιπόν τελειοποιήσουμε την κάθε μας συνταγή, τότε φροντίζουμε την εικόνα του γλυκού που θα κάνει τον επίδοξο αγοραστή του να το λαχταρίσει!

Βλέπουμε ότι η απλότητα ( υλικά, ωραίες και ξεκάθαρες παρουσιάσεις) μπαίνει για τα καλά  στο κομμάτι της ζαχαροπλαστικής. Πιστεύεις ότι αυτό βοηθά τον κόσμο ώστε να εκτιμήσει την ποιότητα και τη γεύση του γλυκού χωρίς να παρασύρεται από την εμφάνιση;

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει ο κόσμος να βρίσκει αυτό το «απλό & καλό» γλυκό λίγο συχνότερα! Η πληθώρα από  «υποτιθέμενα πολύπλοκα & εν τέλει όχι τόσο καλά» γλυκά είναι τόσο μεγάλη ακόμα, που είναι λογικό οι αγοραστές τους να παρασύρονται και να απογοητεύονται. Είναι δουλειά όλων μας να δείξουμε την προτίμησή μας στις φωτεινές εξαιρέσεις και την πλάτη μας στο κατεστημένο!

Η ζαχαροπλαστική εξελίσσεται διαρκώς και είσαι ένας από τους δημιουργούς που έχουν θέσει ψηλά τον πήχη. Πιστεύεις ότι  ο καταναλωτής έχει περισσότερες απαιτήσεις και αναζητά κάτι διαφορετικό στο κομμάτι της ζαχαροπλαστικής;

Πλέον οι καταναλωτές έχουν περισσότερες προσλαμβάνουσες, ειδικά μέσα από τα social media και το internet. Αν πριν 10 χρόνια έπρεπε να ταξιδέψεις στο Παρίσι για να δοκιμάσεις ένα πραγματικά ιδιαίτερο γλυκό, σήμερα ΘΕΛΕΙΣ να ταξιδέψεις εκεί για να το δοκιμάσεις. Η καθημερινή έκθεση σε υπέροχες, πρωτότυπες εικόνες γλυκών και η εκ του μακρόθεν γνωριμία του κοινού με σημαντικούς ζαχαροπλάστες ανά τον κόσμο έχει κάνει ένα μικρό θαύμα – ακόμα και εν τη απουσία της γεύσης! Το κοινό πλέον παρακολουθεί, αναγνωρίζει, αναζητά και απαιτεί! Και είμαστε εδώ για να ανεβάζουμε τον πήχη πάντα ψηλότερα!

Photos by Fiorello Photography-Monika Kritikou

 

Αν επιθυμήσεις να φας κάτι γλυκό. Τι είδους γλυκό θα διάλεγες;

Συνήθως επιλέγω παραδοσιακά γλυκά, που δεν φτιάχνουμε στο εργαστήριο. Μου αρέσουν πολύ τα σιροπιαστά, το γαλακτομπούρεκο και οι τουλούμπες! Αυτά για εντός των συνόρων, γιατί όταν είμαι σε ταξίδι εκτός της χώρας μας, προσπαθώ να δοκιμάζω τα πάντα!

Τι είναι αυτό που σε μαγεύει περισσότερο στο ταξίδι για την δημιουργία ενός γλυκού;  Η διαδικασία παρασκευής ή η ολοκληρωμένη εμφάνισή του σε μια βιτρίνα του Pavlov’s Lab, σε έναν μπουφέ ,σε μια εκδήλωση..

Κάθε στάδιο έχει τη δική του δυσκολία και τη δική του ομορφιά! Όμως το καλύτερο κομμάτι για εμένα είναι… οι ρίγες που αφήνει το κουτάλι στο πιάτο από την προσπάθεια να εξαφανιστεί και το τελευταίο ίχνος του γλυκού! Μόνο μέσα από άδειες συσκευασίες και από τσαλακωμένα καραμελόχαρτα μπορείς να ξέρεις ότι αυτό που με τόση αγάπη έφτιαξες, κάποιος το απόλαυσε αληθινά πολύ!

Μπορεί το άκουσμα ενός τόπου να οδηγεί τη σκέψη στα γλυκά του; Τι πιστεύει ο δημιουργός του Pavlov’s Lab; Τι προτείνεις ώστε να αξιοποιηθεί τουριστικά;

Θα είμαι ειλικρινής και θα πω ότι βρίσκω πολύ δύσκολο η Ελλάδα να γίνει ένας γλυκός γευστικός προορισμός! Η φιλοξενία μας, η φυσική ομορφιά της χώρας μας και η μεσογειακή μας κουζίνα είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και σε αυτά θα πρέπει να επενδύσουμε. Εμείς με τη σειρά μας, φροντίζουμε όλοι όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα να ξέρουν πως υπάρχει ένα ζαχαροπλαστείο που θα τους προσφέρει σύγχρονες γεύσεις, design και άριστη εξυπηρέτηση!

Ποια είναι τα γλυκά που μας προτείνει για το καλοκαίρι το Pavlov’s Lab;

Μία από τις πιο αγαπημένες μου καλοκαιρινές απολαύσεις είναι το παγωτό! Φέτος, για πρώτη χρονιά, παρουσιάσαμε τη συλλογή παγωτών μας και πραγματικά είδαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό! Φυσικά, πάντα προτείνω το δροσερό Passion Fruit Cremeux και την ανάλαφρη mousse γιαουρτιού με μέλι, εξωτικό μάνγκο και δροσερό ανανά!

Photo by Fiorello Photography-Monika Kritikou

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Κάθε μέρα το μυαλό μου γεννά νέες ιδέες, τόσες που πολλές φορές νιώθω ότι δε φτάνει μια ζωή για την υλοποίηση όλων! Αντί λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας τα σχέδια μου, προτιμώ να μοιραστώ τα όνειρά μου! Ένα από αυτά, ίσως το πιο παλιό, είναι να εργαστώ ως ζαχαροπλάστης στο Παρίσι. Όχι ως «δεξί χέρι» κάποιου, ούτε σαν ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου. Ονειρευόμουν πάντα να ζω και να εργάζομαι στην πιο αγαπημένη μου πόλη στον κόσμο, πιστεύοντας ότι αυτό θα μου έδινε έμπνευση και εφόδια. Ακόμα και τώρα, που έχω τη δική μου επιχείρηση, δεν έχω παραιτηθεί από αυτό το όνειρο!

Pavlov’s Lab: Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ 15 Νέα Ερυθραία

For more info: www.pavlovslab.gr 

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *