Το φετινό καλοκαίρι είναι προ των πυλών. Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι, που σηματοδοτεί την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα, στους ρυθμούς της ζωής που ο καθένας από εμάς επιθυμεί, σε όλα αυτά που στερηθήκαμε και σιγά – σιγά ανακτούμε. Η κόπωση μεγάλη, αλλά η ελπίδα ακόμα μεγαλύτερη. Η υγεία είναι σαφώς η προτεραιότητα όλων. Με δειλά βήματα, όμως, η ομορφιά φιλοδοξεί να κάνει ένα δυναμικό comeback στην καθημερινότητα μας. 

Η δερματολόγος – αφροδισιολόγος Φωτεινή Μπαγεώργου δίνει απαντήσεις στα ζητήματα υγείας και ομορφιάς που μας απασχολούν αυτή την εποχή και διαχωρίζει τους μύθους από την πραγματικότητα.

Κυρία Μπαγεώργου, η ομορφιά υπέφερε κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Ή κατάφερε τελικά να βγει αλώβητη μέσα από αυτή την επώδυνη για όλους διαδικασία της απομόνωσης και των περιορισμών;

Ξέρετε, υπάρχει μια κοινή διαπίστωση πως «όταν μικραίνει ο χώρος, μεγαλώνει ο χρόνος». Αυτό πρακτικά  σημαίνει ότι ο περιορισμός που μας επιβλήθηκε, μας έδωσε τον χρόνο να κάνουμε μια παύση, να κοιτάξουμε μέσα μας και έξω μας, να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Πολλοί άνθρωποι, ζώντας στους φρενήρεις ρυθμούς που όλοι ξέρουμε, δεν είχαν πολλές φορές πέντε λεπτά χρόνου να αφιερώσουν μπροστά στον καθρέφτη. Τώρα, βρήκαν αυτό τον χρόνο και έτσι αναζήτησαν μεθόδους βελτίωσης της εμφάνισής τους. Επίσης, περνώντας περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, επαναπροσδιόρισαν την αξία αυτής της συναναστροφής και θέλησαν να είναι όμορφοι στα μάτια τους, κάνοντας μια νέα αρχή. Η ομορφιά νίκησε αυτή την περίοδο, όπως νικάει πάντα, εφόσον βέβαια έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για να τη δούμε.

Υγεία ή Ομορφιά; Ποιο από τα δύο πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημά μας, σε μια εποχή υγειονομικά εύθραυστη και σε μια κοινωνία που διαρκώς αλλάζει πρότυπα;

Είναι πολύ ενδιαφέρον το ερώτημα αυτό. Η ομορφιά δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την υγεία, γιατί τότε μιλάμε απλά για μια παραφωνία. Να σας δώσω ένα παράδειγμα . Πολλές φορές, νεαρά κορίτσια με βρίσκουν στο ιατρείο μου, γιατί επιθυμούν να τονίσουν λίγο τα χείλη τους . Πρόσφατα λοιπόν, ένα τέτοιο κορίτσι απογοητεύτηκε, όταν την ενημέρωσα πως δε θα κάνω τίποτα τέτοιο, αν δεν θεραπεύσουμε πρώτα την ακμή της. Ποιος θα ήθελε να φιλήσει τα κατά τα άλλα ζουμερά της χείλη, όταν θα έπρεπε να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο γεμάτο πυώδεις κύστες; Μας ενδιαφέρει η ουσία ή το φαίνεσθαι; Όπως και το δέρμα, έτσι και τον υπόλοιπο οργανισμό, θα πρέπει να τον αγαπάμε, να φροντίζουμε να λειτουργεί σωστά, να έχει τις άμυνες να αντεπεξέλθει σε απρόβλεπτες καταστάσεις, ώστε να μας χαρίζει την ομορφιά που πηγάζει από μέσα και ακτινοβολεί προς τα έξω.

Στο κατώφλι μιας νέας εποχής, με τα όποια κατάλοιπα μάς «κληροδότησαν» ο κορονοϊός και η λοίμωξη COVID-19, έχετε εντοπίσει αλλαγές στις προτεραιότητες και τα ζητούμενα των ασθενών – πελατών σας στους τομείς της υγείας και της ομορφιάς;

Καταρχάς, οι ασθενείς τον πρώτο καιρό ήταν διστακτικοί να προσέλθουν στα ιατρεία μας. Όταν προσήλθαν, ήταν φοβικοί με τους ανθρώπους που συναντούσαν στο σαλόνι. Αυτό ξεπεράστηκε, όσο η ατομική ευθύνη ενισχύθηκε. Η χρήση των αντισηπτικών, με τις πολλές δερματίτιδες που μας «χάρισαν», όπως και της μάσκας με τα ακνεϊκά ή αλλεργικά εξανθήματα του προσώπου, οδήγησαν τον κόσμο στο να αναζητήσει λύσεις για το δέρμα του, που είναι η αμυντική ασπίδα του οργανισμού για τον έξω κόσμο, ώστε να αισθανθεί προστατευμένος. Τα ζητήματα ομορφιάς ακολούθησαν.

Οι Έλληνες περιμένουμε πώς και πώς το φετινό καλοκαίρι, για να βάλουμε στην άκρη όλες τις δυσκολίες του χειμώνα που πέρασε. Τι πρέπει να προσέξουμε, ώστε να μην αποβούν επικίνδυνα τα παιχνίδια κάτω από τον περίφημο ελληνικό ήλιο;

Ένας λαός προικισμένος να ζει κάτω από τον ήλιο 12 μήνες τον χρόνο, όπως εμείς οι Έλληνες, πρέπει να αποκτήσει βαθιά συνείδηση πως δεν μπορεί να εκτίθεται στον ήλιο χωρίς το δέρμα να είναι προστατευμένο. Το αντιηλιακό καλής ποιότητας με υψηλό δείκτη προστασίας 50+ θα πρέπει να χρησιμοποιείται όλο τον χρόνο στο πρόσωπο και στο σώμα, όταν η ανάγκη το απαιτεί. Κακώς το προϊόν αυτό έχει ταυτιστεί με τη θάλασσα και τις καλοκαιρινές διακοπές. Για τον απλούστατο λόγο ότι διακοπές θα πάμε 10-20 μέρες το καλοκαίρι, ενώ το έτος έχει περίπου άλλες 350 μέρες. Στο βουνό, στη δουλειά, στον κήπο, στο τρέξιμο, χρειαζόμαστε προστασία και είναι τόσο απλό να την έχουμε. Μην το ξεχνάτε, γιατί η βλάβη στο δέρμα είναι συσσωρευτική και θα τη βρούμε σίγουρα μπροστά μας.

Ποιες είναι οι θεραπείες υγείας και ομορφιάς που προτιμούν οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες, λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου; Είμαστε δεκτικοί στις εξατομικευμένες συστάσεις των ειδικών ή επηρεαζόμαστε από τις μαζικές «σειρήνες» της εποχής;

Τώρα ακουμπάτε ένα ευαίσθητο σημείο, γιατί οι «σειρήνες» της εποχής είναι όντως πολλές. Η εποχή των social media μάς άνοιξε νέους ορίζοντες, αλλά έδωσε βήμα και σε ανθρώπους μη ειδικούς να παριστάνουν τον επαΐοντα επί παντός επιστητού. Έχω την τύχη να με εμπιστεύονται απόλυτα οι ασθενείς μου και να μου ζητούν οι ίδιοι να δημιουργήσω για αυτούς ένα πλάνο θεραπείας, χωρίς να λείπουν πού και πού και τα φαινόμενα που αναφέραμε. Η αποτρίχωση, θα έλεγα, είναι η πιο δημοφιλής θεραπεία αυτή την περίοδο, όπως επίσης και οι θεραπείες κατά της κυτταρίτιδας. Επίσης, προτείνουμε θεραπείες ενυδάτωσης και skin-boosters, ώστε να μπορεί να περάσει το καλοκαίρι από «πάνω» μας με όσο δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλά για τον ήλιο. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι θρησκείες και οι κουλτούρες ανά τους αιώνες που τον έχουν θεοποιήσει. Θα χαρακτηρίζατε τον ήλιο «εχθρό» μας ή «φίλο» μας;

Δεν ξέρω αν μπορώ να τον χαρακτηρίσω απόλυτα εχθρό ή φίλο, μπορώ όμως να τον παραλληλίσω με το αγαπημένο μας κρασί . Αν πιούμε όσο πρέπει, τότε θα το ευχαριστηθούμε , θα αισθανθούμε καλά και οι πολυφαινόλες που περιέχει θα βοηθήσουν τον οργανισμό μας. Αν το παρακάνουμε, τότε θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα και θα μας μείνει μια κακή ανάμνηση και ένας φοβερός πονοκέφαλος. Μικρή σταδιακή έκθεση στον ήλιο είναι ευεργετική για το δέρμα, ακόμη και για το δέρμα που νοσεί, όπως για παράδειγμα στην ψωρίαση. Η ανεξέλεγκτη όμως έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες και μάλιστα χωρίς κάλυψη, προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, με απώτερη πιθανή κατάληξη την εμφάνιση καρκινωμάτων του δέρματος ή μελάνωμα. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτό το δώρο της φύσης προς όφελος μας και ας απολαύσουμε το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι που τόσο μας έχει λείψει. Το αξίζουμε!

Η Φωτεινή Μπαγεώργου είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έλαβε την ειδικότητα της Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, όπου συνεχίζει το ερευνητικό της έργο και είναι ακαδημαϊκός συνεργάτης στο Στοματολογικό τμήμα του Νοσοκομείου.

Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 54, Αθήνα ΑΤΤΙΚΗ
Τηλ. : +30 210 725 55 58
Email :  info@forbetterskin.gr
www.forbetterskin.gr