Είναι σπουδαίο να αγαπάς τον τόπο σου, να ακολουθείς το έργο που άλλοι ξεκίνησαν για σένα, να διατηρείς αναλλοίωτα όλα όσα σε έκαναν αυτό που σήμερα είσαι. Με αυτήν τη σκέψη ταξιδεύουμε στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στις Μουριές Κιλκίς -επτά μόλις χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων- για να συναντήσουμε τον Χρήστο Εφραιμίδη, έναν από τους ιδιοκτήτες του αρτοποιείου Εφραιμίδης, που λειτουργεί στην περιοχή από το μακρινό 1922. Έχοντας πλέον περάσει στη νέα εποχή του, επανασυστήνεται με εντελώς διαφορετικό design -απευθείας βγαλμένο από κάποια ευρωπαϊκή πόλη- και με συνταγές-φόρος τιμής στην πλούσια ιστορία του, αλλά με ένα μοντέρνο twist που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο.
Ο Χρήστος Εφραιμίδης ανήκει στην τέταρτη γενιά του καταστήματος και μαζί του μάθαμε πώς μαζί με την οικογένειά του πάρθηκε η απόφαση να γυρίσουν σελίδα, μεταμορφώνοντας τον παραδοσιακό φούρνο τους σε ένα υπερσύγχρονο περιβάλλον που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πιο δημοφιλή bakeries του εξωτερικού.
Γράφοντας ιστορία 100 και πλέον χρόνια
Μάιος, 1922. Το αρτοποιείο Εφραιμίδης ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του για τους κατοίκους στις Μουριές Κιλκίς. Από τότε μέχρι σήμερα, παραμένει πιστό στο ραντεβού με τους θαμώνες του επί καθημερινή βάση. Όπως μοιράστηκε μαζί μας ο Χρήστος, η μόνη φορά που έμεινε κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν φέτος εξαιτίας της ριζικής ανακαίνισης, το concept της οποίας μας περιγράφει στην πορεία. Ο προπάππους του θα ήταν σίγουρα υπερήφανος για τα κατορθώματα της οικογένειάς του, και δε θα μπορούσε να φανταστεί πως ο φούρνος που άνοιξε ερχόμενος από τον Πόντο σχεδόν 100 χρόνια πριν, θα συνέχιζε να γράφει ιστορία και, μάλιστα, με χρυσά γράμματα! Εκεί μέσα μεγάλωσαν τέσσερις γενιές και το μέλλον φαντάζει ήδη λαμπρό.
Στο κατώφλι μιας νέας εποχής
Δεκέμβριος, 2024. Μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει για το αρτοποιείο Εφραιμίδης και με μια πρώτη ματιά δε θυμίζει σε τίποτα αυτό που ήταν πριν. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, κρατά ακόμα -και για πάντα- τη μοναδική ταυτότητά του, με τους σημερινούς ιδιοκτήτες του να μην ξεχνούν ούτε στιγμή από πού ξεκίνησαν και πώς έφτασαν στο σήμερα. «Το project της ανακαίνισης χρειάστηκε πολλή μελέτη και δεδομένης της ακριτικής περιοχής όπου βρισκόμαστε, υπήρξαν δεύτερες σκέψεις σχετικά με το πώς θα το δεχόταν ο κόσμος, που για τόσο χρόνια είχε συνηθίσει να το βλέπει σχεδόν στην αρχική του μορφή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χρήστος και συνεχίζει λέγοντας: «Είπαμε το μεγάλο “ναι” σε αυτήν την απαιτητική δουλειά κυρίως για εμάς τους ίδιους που το βιώνουμε καθημερινά, και πιστέψαμε πως οι κάτοικοι θα το αγκαλιάσουν, θα νιώσουμε και πάλι οικεία βρισκόμενοι στον πλήρως ανανεωμένο χώρο μας». Τελικά, τρεις μήνες μετά το ξεκίνημα των εργασιών, δεν ήταν μόνο οι άνθρωποι του χωριού που το αγκάλιασαν, καθώς η απήχησή του ήταν τόσο μεγάλη που το αρτοποιείο Εφραιμίδης προσέλκυσε κατοίκους των γύρω περιοχών, ενώ σύντομα προβλέπεται να το ξέρει ολόκληρη η Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά στο super ανανεωμένο design του, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον απόλυτο μοντερνισμό που κυριαρχεί όπου κι να στραφεί το βλέμμα σου. Στόχος ήταν να γίνουν «ένα» όλα τα φυσικά υλικά, ένα γήινο πάντρεμα που πραγματικά εντυπωσιάζει, φέροντας την υπογραφή του αρχιτεκτονικού studio Mariadis Organic Architecture. Τσιμέντο, μάρμαρο, μέταλλο και γυαλί δημιουργούν μια τέλεια συμφωνία, χαρίζοντας ένα αποτέλεσμα που ξεφεύγει από τη στερεοτυπική εικόνα ενός φούρνου στην επαρχία και -γιατί όχι- στην Ελλάδα, γενικότερα.
Εκλεκτή ποιότητα και πρωτοποριακές γεύσεις
Ως φόρο τιμής στον έναν αιώνα λειτουργίας του, μαζί με την ολοκαίνουρια οπτική του ταυτότητα, παρουσιάζονται και νέες γεύσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν τα ψωμιά με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα (Το «μούσλι» το ψωμί βρόμης με αποξηραμένα φρούτα και φουντούκια, αξίζει σίγουρα μια δοκιμή!). Από πάντα στη φιλοσοφία του ήταν η έμφαση στις πρώτες ύλες, στα αγνά υλικά και τα αρχαία σιτηρά, ενώ έχει μάθει να στηρίζει μικρότερους Έλληνες παραγωγούς που διακρίνονται για τα high-quality προϊόντα τους. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως Νο1 στις προτιμήσεις των πελατών παραμένει το παραδοσιακό προζυμένιο ψωμί, μια συνταγή 70 ετών που θυμίζει… γιαγιάς! Ακόμα, οι φοκάτσιες, οι πίτσες και άλλες εξίσου μοντέρνες -για τα δεδομένα ενός αρτοποιείου στην επαρχία πάντα- επιλογές έχουν ενταχθεί δυναμικά στην γκάμα των πεντανόστιμων και ολόφρεσκων προϊόντων του.
Βλέμμα στο μέλλον
Έχοντας πραγματοποιήσει σπουδές αρτοποιίας στη Θεσσαλονίκη και την Ιταλία, γράφοντας τα δικά του κείμενα για το αθηναϊκό περιοδικό του κλάδου του, «Α-Ζ», και μιλώντας στα masterclasses της ARTOZA για όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, ο Χρήστος Εφραιμίδης φαντάζεται ήδη τα επόμενα επαγγελματικά σχέδιά του. Επιθυμία του είναι να επεκτείνει την οικογενειακή τους επιχείρηση, ανοίγοντας στο μέλλον ένα δίκτυο καταστημάτων ανά την Ελλάδα. Προς το παρόν, όμως, μένει προσηλωμένος στο τωρινό έργο του, χωρίς να ξεχνάει αυτό που πιστεύει ακράδαντα: «Ένας καλός φούρνος ξεκινάει από το καλό ψωμί, και αυτό είναι και το μότο μας στην οικογένειά μου».Στην περίπτωσή τους, βέβαια, προσφέρουν πολλά περισσότερα από ένα καλό ψωμί και οι εικόνες από τον ανακαινισμένο φούρνο και τα λαχταριστά προϊόντα τους μιλούν από μόνες τους!
info: Δραγουμάνου 12, Σταθμός Μουριών, Κιλκίς, Τ: +30 23410 31367 – E: efremidisbakery@yahoo.gr