Ο κουραμπιές σηματοδοτεί την περίοδο των Χριστουγέννων, με τη μυρωδιά του βουτύρου και του φρεσκοψημένου αμυγδάλου να πλημμυρίζει το σπίτι.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όμως, προσφέρεται ως κέρασμα και σε γάμους ή βαφτίσεις. Οι ρίζες του βρίσκονται στον 7ο αιώνα, στην περιοχή της Περσίας, με τον Λίβανο να διεκδικεί επίσης την πατρότητά του. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μπισκότο (στα τουρκικά «κουραμπιές» σημαίνει «μπισκότο») με βασικά συστατικά του το αλεύρι, το βούτυρο και τα αμύγδαλα, το οποίο έχει επικρατήσει να πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη. Το γλυκό αυτό κέρασμα το συναντάμε στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Αλβανία, ενώ διαφορετικές εκδοχές του βρίσκουμε και σε ισπανόφωνα κράτη (Polvorones), αλλά και στην Αγγλία (Shortbread). Ο κουραμπιές θεωρείται ότι ήρθε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες της Σμύρνης.
Διάσημοι είναι οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης στην Καβάλα, οι καρυδένιοι κουραμπιέδες από την Αρκαδία, καθώς και τα «σαλιάρια» στα Γρεβενά, που μοιάζουν γευστικά στους κουραμπιέδες, αλλά φτιάχνονται με λάδι και γεμίζονται με καρύδια και μπαχαρικά.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
300 γρ. βούτυρο κλαριφιέ
½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 κλωναράκι βανίλιας
110 γρ. ζάχαρη άχνη και επιπλέον για το πασπάλισμα
30 γρ. ρούμι μαύρο
600 γρ. αλεύρι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ
150 γρ. αμύγδαλο λευκό
60 γρ. ζάχαρη
λίγο νερό
ανθός αλατιού για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. Όσο περισσότερο το χτυπάμε, τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη. Με ένα μυτερό μαχαίρι σχίζουμε το κλωναράκι βανίλιας και αδειάζουμε τους σπόρους μέσα στο μείγμα, μαζί με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα. Προσθέτουμε το ρούμι και τα καραμελωμένα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά, έως ότου η ζύμη να πλάθεται. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς, σε διάμετρο 2,5-3 εκ. Τους τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, για 20-25 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε για ένα βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου, να στεγνώσουν πολύ καλά. Το επόμενο πρωί στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε πάνω τους κουραμπιέδες και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Σε μία μικρή κατσαρόλα βρέχουμε τη ζάχαρη με λίγο νερό και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε δυνατή φωτιά. Πρώτα αρχίζουν να ζαχαρώνουν. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καραμελώσουν. Μόλις καραμελώσουν καλά, απλώνουμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί τα αμύγδαλα, τα πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τα σπάμε σε μεγάλα κομμάτια.