Το αγαπημένο γαλακτομπούρεκο είναι ένα ανατολίτικο γλυκό που έγινε γνωστό στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.
Εκείνη την εποχή θεωρούνταν ένα αστικό γλυκό λόγω της δύσκολης παρασκευής του, που απαιτούσε χρήση φούρνου και ειδικά σκεύη, τα οποία διέθεταν μόνο οι αστικές οικογένειες. Σύντομα, μπήκε στα αθηναϊκά γαλακτοπωλεία και αγαπήθηκε πολύ από τους θαμώνες, οι οποίοι το απολάμβαναν τις Απόκριες και το Πάσχα, επειδή μόνο τότε υπήρχε γάλα για την παρασκευή του.
Σήμερα, έχουμε ευτυχώς τη δυνατότητα να το απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο! Τραγανά φύλλα, αφράτη κρέμα και προκλητικό σιρόπι είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας. Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι ότι δεν έχει σιμιγδάλι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πλούσια, λεία και απαλή κρέμα πατισερί.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
500 γρ. ζάχαρη
350 γρ. νερό
50 γρ. γλυκόζη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ
700 γρ. γάλα, πλήρες
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
160 γρ. ζάχαρη
80 γρ. κορν φλάουρ
12 κρόκοι αβγών
12-14 μεγάλα φύλλα κρούστας (περίπου 450 γρ. συνολικό βάρος)
300 γρ. ανάλατο βούτυρο αγελάδος,
κλαριφιέ, λιωμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 2 λεπτά (υπολογίζουμε τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Αφήνουμε να κρυώσει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ
Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τους κρόκους. Λίγο πριν βράσει το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στην κατσαρόλα, την οποία επαναφέρουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25×30 εκ. (ή άλλο παρόμοιων διαστάσεων) και στρώνουμε στο εσωτερικό του τα μισά φύλλα κρούστας, το ένα πάνω από το άλλο – κάθε φύλλο που τοποθετούμε, το βουτυρώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε τις άκρες του να κρέμονται έξω από το ταψί.
Αδειάζουμε από πάνω τη ζεστή κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, έτσι ώστε να μισοκαλύπτουν την κρέμα, και τις βουτυρώνουμε. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στις διαστάσεις του ταψιού –έτσι ώστε να μην περισσεύουν– και τα στρώνουμε στην επιφάνεια της κρέμας, το ένα πάνω από το άλλο, βουτυρώνοντάς τα καλά.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε με προσοχή το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, για τουλάχιστον 1 ώρα, έως ότου ροδίσουν τα φύλλα. Περιχύνουμε το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι, το οποίο ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια σιγά-σιγά με μια κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.