Έχουν περάσει μερικές εβδομάδες από την έλευση του Σεπτεμβρίου, ωστόσο η φθινοπωρινή ισημερία, στις 22 του μήνα, ήταν εκείνη που μας έβαλε και ουσιαστικά στο Φθινόπωρο. Μία περίοδος έτσι και αλλιώς ιδιαίτερη, εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μία πολύ ωραία εποχή, κατάλληλη για μικρές, μονοήμερες ή ολογοήμερες εξορμήσεις, σε πανέμορφα χωριά της χώρας μας. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε την τήρηση των μέτρων όπως αυτά επικαιροποιούνται από τους αρμόδιους φορείς. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μερικούς τέτοιους προορισμούς.

  1. Νυμφαίο – Φλώρινα

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ενταχθεί στη λίστα με τα πιό όμορφα χωριά της Ευρώπης από διάφορα περιοδικά και οργανισμούς. Το Νυμφαίο, είναι χαρακτηρισμένος, διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, και περιβάλλεται από δάσος οξιάς ενώ διαθέτει όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια και πετρόκτιστα σπίτια. Στην περιοχή δραστηριοποιείται η οργάνωση του Αρκτούρου με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και τον λύκο. Απολαύστε δροσερές βόλτες στο χωριό, μάθετε την ιστορία του και γευτείτε νόστιμα τοπικά φαγητά και γλυκά.

  1. Καλαρρύτες – Ιωάννινα

Η διαδρομή για τους Καλαρρύτες, κόβει την άνασα. Η θέα από πολλά σημεία του οικισμού το ίδιο. Ένα χωριό χτισμένο στα 1200 μ. στην άκρη μίας χαράδρας, πάνω από τον ομώνυμο ποτάμο, τον Καλαρρύτικο, εντάσσεται γεωγραφικά, στην περιοχή των Τζουμέρκων. Παλιές παραδοσιακές κατοικίες, δείγματα της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, δημιουργούν έναν ξεχωριστό οικισμό. Στην πλατεία υπάρχει μια μαρμάρινη στήλη με ονόματα, ανθρώπων που διέπρεψαν στα γράμματα και στο εμπόριο, την περίοδο του 18ου και 19ου αι.

  1. Δημητσάνα – Αρκαδία

Η πέτρα κυριαρχεί και τα αρχοντικά κοσμούν τους δρόμους της Δημητσάνας. Ο οικισμός είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Γορτυνίας και είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός. Στην ευρύτερη περιοχή σημαντικά αξιοθέατα είναι η Μονή Φιλοσόφου καθώς και η Μονή Προδρόμου που βρίσκονται στο εσωτερικό του φαραγγιού του Λούσιου. Στο Μουσείο Υδροκίνησης του ΠΙΟΠ, θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε σε έναν πανέμορφο χώρο, μαθαίνοντας για τη σημασία και τη δύναμη του νερού.

  1. Μακρυνίτσα

Ένα από τα πιό αναγνωρίσιμα χωριά του Πηλίου, η Μακρυνίτσα, είναι παραδοσιακός οικισμός, και ξεχωρίζει για τη μοναδική θέα προς το Βόλο και τον Παγασητικό. Οικήματα, χαρακτηριστικά δείγματα της πηλειορίτικης αρχιτεκτονικής, κοσμούν ένα από τα πιό δημοφιλή και πολυφωτογραφημένα χωριά της χώρας.

  1. Τρίκαλα Κορινθίας

Τα Άνω, τα Μεσαία και τα Κάτω Τρίκαλα, αποτελούν τρία πανέμορφα χωριά, σκαρφαλωμένα στις βορειοανατολικές πλαγιές της Ζήριας, σε 1.000 μ. υψόμετρο. Με αφετηρία τα Κάτω Τρίκαλα, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, του 1697, ο οποίος φιλοξενεί τοιχογραφίες εξπρεσιονιστικού τύπου. Στα Μεσαία Τρίκαλα, μπορεί να συνεχίσει με την επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700, από το μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Νοταρά.

 

Αφήστε μια απάντηση