Το νησί με τις όμορφες παραλίες, τα κρυστάλλινα καθαρά νερά, τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα και την παραδοσιακή κυκλαδίτικη όψη συνδυασμένα με την καλή τουριστική  του υποδομή. Οι φυσικές καλλονές του τόπου, η παραδοσιακή ομορφιά των οικισμών, η περίφημη εκκλησία Παναγία Εκατονταπυλιανή και αρχαιολογικές περιοχές όπως ο ναός του Δήλιου, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αλησμόνητες διακοπές.

Οι μεγαλοπρεπείς βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, οι ειδυλλιακές παραλίες της με τα καταγάλανα νερά και την απέραντη αμμουδιά, προσφέρονται για κολύμπι και θαλάσσια σπορ. Στα γραφικά χωριά του νησιού θα χαρείτε τους περιπάτους στα στενά καλντερίμια, και θα νιώσετε τη γοητεία της παράδοσης. Λεύκες, Μάρπησσα, Αλυκή, Αμπελάς, Δρυός, Πίσω Λιβάδι, Πούντα, είναι οι δημοφιλέστεροι οικισμοί που δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε. Το να κάνει κανείς το γύρο του νησιού, με κάθε είδους μεταφορικό μέσο, είναι πολύ εύκολο χρησιμοποιώντας το ανεπτυγμένο οδικό δίκτυο που διαθέτει η Πάρος.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Πολιτιστικό Κέντρο – Μουσείο Πάρου Ανθέμιον

Πρόκειται για ένα πολιτιστικό κέντρο στην Παροικιά, στο οποίο εκτίθενται σε συγκροτημένες ενότητες, συλλογές που αναφέρονται στην ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό κυρίως της Πάρου-Αντιπάρου και του ευρύτερο κυκλαδικού χώρου, με σκοπό την προστασία και τη διάσωσή τους από τον αφανισμό. Η πρωτοβουλία ανήκει στην οικογένεια Αλεξάνδρου και Κυριακής Κοντογιώργου και είναι αποτέλεσμα 40χρονης επίπονης προσπάθειας.

Οι επί μέρους συλλογές διακρίνονται ως εξής:

Βιβλιοθήκη: Περιλαμβάνει 5.000 τόμους βιβλίων, περιοδικών, εντύπων και χειρογράφων, που αντιπροσωπεύουν στο μεγαλύτερο μέρος τους, συγγραφείς που κατάγονται ή ζουν στην Πάρο ή έγραψαν κυρίως για την Πάρο, την Αντίπαρο και τις Κυκλάδες.

Χαρακτικά: Πρόκειται για μια συλλογή με το μεγαλύτερο αριθμό χαρακτικών της περιόδου 1500-1900, που αφορούν τα νησιά Πάρο και Αντίπαρο. Στην ενότητα αυτή διακρίνουμε το τμήμα των χαρτών-πορτολάνων, το τμήμα με τις παριανές ενδυμασίες, τον παριανό χορό, τα χαρακτικά που αφορούν το περίφημο σπήλαιο της Αντιπάρου, τα χαρακτικά που απεικονίζουν τα αρχαία λατομεία μαρμάρου στο Μαράθι της Πάρου, καθώς και διάφορες σκηνές της ζωής του νησιού. Στο τμήμα των χαρτών εκτίθενται και ναυτικά όργανα.

Νομίσματα: Μια πλούσια συλλογή παλαιών και νεότερων νομισμάτων, με ξεχωριστή θέση για τα νομίσματα των αποικιών της Πάρου κι εκείνα της Γαλλοβελγικής εταιρίας για την εκμετάλλευσης των μαρμάρων κατά τον 19ο αιώνα.

Λαογραφικές Συλλογές: Αξιόλογες είναι και οι συλλογές λαογραφικού περιεχομένου, όπως μια σπάνια και πλήρης συλλογή με μέτρα και σταθμά, η συλλογή με τάματα και λατρευτικά είδη, η συλλογή κεντημάτων, μεταλλίων, οικοσήμων, γραμματοσήμων, μια πλούσια συλλογή παλαιών φωτογραφιών κ.ά.

Το Κέντρο είναι ανοιχτό στους επισκέπτες, τους μελετητές και τη μαθητική κοινότητα και πέρα από τις εκδηλώσεις πνευματικού περιεχομένου που διοργανώνει, έχει ήδη εκδώσει σημαντικά βιβλία για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη λαογραφία της Πάρου. Ξεχωρίζει το λεύκωμα «Πάρος-Αντίπαρος με τα μάτια των χαρτογράφων και περιηγητών. 15ος-19ος αιώνας».

Εκκλησιαστική Συλλογή Νάουσας

Ο ναός του Αγίου Νικολάου μέσα στο κάστρο της Νάουσας, φιλοξενούσε από το 1963 μια μικρή συλλογή έργων μεταβυζαντινής τέχνης, αποτελούμενη κυρίως από εικόνες, ζωγραφιστούς σταυρούς, τμήματα ξυλόγλυπτων τέμπλων, χαλκογραφίες και λίγα έργα μικροτεχνίας. Η επανέκθεση των έργων πραγματοποιήθηκε το 1997. Ως καταλληλότερος χώρος κρίθηκαν τα ενοποιημένα κελιά στο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου, στην είσοδο της Νάουσας, επειδή ο ναός του Αγίου Νικολάου δεν επαρκούσε και είχε ανάγκη επισκευών.

Η έκθεση στο νέο αυτό χώρο περιλαμβάνει εικόνες, σταυρούς, ένα βημόθυρο, τμήματα ενός ξυλόγλυπτου τέμπλου και λίγα έργα μικροτεχνίας, που επιλέχθηκαν από τη συλλογή με κριτήριο την αρχαιολογική και καλλιτεχνική τους αξία, αλλά και το βαθμό διατήρησής τους. Συγχρόνως, εκτίθεται στον ίδιο χώρο και το μοναδικό τμήμα τοιχογραφίας από βυζαντινό ναό στα Πρωτόρια, κοντά στη Νάουσα, η αποτοίχιση και συντήρηση του οποίου έγινε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1969-1970.

Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Όθωνα Κάπαρη

Το Μουσείο Όθωνα Κάπαρη βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Νάουσας και οι συλλογές του περιλαμβάνουν αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία του τόπου και χρονολογούνται από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια. Αξιόλογη είναι η λαογραφική συλλογή του μουσείου, το αρχείο με φωτογραφίες και διαφάνειες, βιβλία, χάρτες, γκραβούρες και περγαμηνές, καθώς και τα κεραμικά της περιόδου 17ου-18ου αι., τα μολυβδόβουλα και τα αρχαία νομίσματα.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το 1960 κτίσθηκε, σε επαφή με το Γυμνάσιο, μία μεγάλη αίθουσα για να στεγάσει τα αρχαία, που μέχρι τότε φυλάσσονταν στα κελιά της Καταπολιανής. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 κτίσθηκε η δεύτερη αίθουσα και το 1995 ξεκίνησε η κατασκευή της επέκτασης του Μουσείου. Συλλογές που περιλαμβάνει:

  • Αίθουσα Α: Γλυπτά αρχαϊκών και κλασσικών χρόνων
  • Αίθουσα Β: Ευρήματα (κεραμεική, μικροτεχνία και γλυπτική) Νεολιθικά, Πρωτοκυκλαδικά, Μυκηναϊκά, Γεωμετρικά, Αρχαϊκά, Κλασσικά, Ελληνιστικά, Ρωμαϊκά.
  • Αίθριο: Γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, τεφροδόχοι, ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκών χρόνων.

Σημαντικότερα εκθέματα: μαρμάρινο άγαλμα Γοργούς (ύψους 1,35 μ.) που σώζεται σχεδόν ακέραιο, δύο μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες από το Ηρώο του Αρχιλόχου, μαρμάρινο κολοσσικό άγαλμα Αρτέμιδος από το Δήλιο της Πάρου, μαρμάρινο άγαλμα Νίκης που βρέθηκε στο Κάστρο της Παροικιάς, μαρμάρινο άγαλμα ένθρονης θεάς από την Αγκαιριά Πάρου (σωζόμενο ύψος 1,57 μ.), επίστεψη αναθηματικού κίονα στο Ηρώο του Αρχιλόχου που σώζει επιγραφή που αναφέρεται στην ίδρυση του μνημείου από το Δόκιμο, Νεολιθικό ειδώλιο γυναικείας μορφής σε θέση οκλαδόν με τα χέρια κάτω από το στήθος που βρέθηκε στο νησί Σάλιαγκος, μαρμάρινο άγαλμα κόρης με χιτώνα από τα Πρωτόρια Νάουσας, κάτω τμήμα από κορμό κούρου, «Πάριο χρονικό» επιγραφή που περιέχει ιστορικά, θρησκευτικά, φιλολογικά στοιχεία από τα προϊστορικά χρόνια ως το 264 π.Χ.

Αφήστε μια απάντηση